Vaccineren van katten

WAAROM VACCINEREN?

Katten nemen een belangrijke plaats in in ons leven. We willen ze dan ook zo goed mogelijk beschermen tegen ziektes. Voor verschillende besmettelijke ziektes kunnen we een bescherming geven door vaccinatie.
Bovendien komen door het regelmatig vaccineren of inenten van onze katten, bepaalde ziektekiemen steeds minder voor. Hierdoor is de kans om deze ziektes te krijgen ook al sterk verminderd.

HOE WERKT EEN VACCIN?

Normaal zal een gezond dier als het besmet wordt met een ziekte hiertegen antistoffen aanmaken. Als dit dier deze ziekte overleeft en genezen is, zullen deze antistoffen nog een tijd in het lichaam blijven om bij een volgende besmetting deze ziekte tegen te gaan.
Bij een vaccinatie wordt dat deel van de ziekteverwekker dat de weerstand oproept ingespoten zonder het deel waarvan uw dier ziek wordt. Zo zal het dier antistoffen aanmaken zonder eerst ziek te zijn. De volgende keer dat uw dier in contact komt met deze ziekteverwekker, zal hij/zij hiertegen beschermd zijn. Deze antistoffen blijven slechts voor een zekere tijd in uw dier aanwezig. Daarom moeten deze vaccinaties op geregelde tijden worden herhaald.

WANNEER VACCINEREN?

Kittens krijgen via de moedermelk afweerstoffen mee. Deze bieden een tijdelijke bescherming die snel daalt als ze ouder worden. Daarom wordt gestart met vaccineren als de kittens bij hun moeder weggaan. Bij dieren die nooit gevaccineerd werden, kan altijd gestart worden met inenten.
Na de eerste inspuiting wordt meestal na enkele weken een herhaling gegeven en daarna jaarlijks, maar dit is per ziekte verschillend. Uw dierenarts geeft hierover voldoende uitleg.

WAARTEGEN VACCINEREN?

- KATTENZIEKTE: geeft acute en ernstige diarree met koorts. Vaak dodelijk door uitdroging en bloedarmoede.
- NIESZIEKTE: een menginfectie van virussen en bacteriën met ontsteking van de neus, mond, ogen en keel met vooral niezen en tranende ogen. Dit evolueert vaak naar een chronische vorm.
- FeLV (Feliene Leukaemie Virus of leucose): de ziektetekens zijn zeer uiteenlopend omdat leucose zich in verschillende vormen zoals tumoren of bloedarmoede kan uiten. Het virus tast ook het afweersysteem van de kat aan waardoor banale infecties fataal kunnen verlopen.
- FIP (Feliene Infectieuse Peritonitis): besmettelijke aandoening die verspreid wordt via rechtstreeks contact tussen katten. Er bestaat een droge en natte vorm die beide dodelijk zijn.
- RABIES (hondsdolheid): zoals elk warmbloedig dier, kan ook de kat hiermee besmet worden. 

  Afspraak maken
     
     
     
  Privacy/ disclaimer