Vaccineren van honden

WAAROM VACCINEREN?

Honden nemen een belangrijke plaats in in ons leven. We willen ze dan ook zo goed mogelijk beschermen tegen ziektes. Voor verschillende besmettelijke ziektes kunnen we een bescherming geven door vaccinatie.
Bovendien komen door het regelmatig vaccineren of inenten van onze honden, bepaalde ziektekiemen steeds minder voor. Hierdoor is de kans om deze ziektes te krijgen ook al sterk verminderd.

HOE WERKT EEN VACCIN?

Normaal zal een gezonde hond als hij besmet wordt met een ziekte hiertegen antistoffen aanmaken. Als deze hond de ziekte overleeft en genezen is, zullen deze antistoffen nog een tijd in het lichaam blijven om bij een volgende besmetting deze ziekte tegen te gaan.
Bij een vaccinatie wordt dat deel van de ziekteverwekker dat de weerstand oproept ingespoten zonder het deel waarvan uw hond ziek wordt. Zo zal de hond antistoffen aanmaken zonder eerst ziek te zijn. De volgende keer dat uw hond in contact komt met deze ziekteverwekker, zal hij/zij hiertegen beschermd zijn. Deze antistoffen blijven slechts voor een zekere tijd in uw dier aanwezig. Daarom moeten deze vaccinaties op geregelde tijden worden herhaald.

WANNEER VACCINEREN?

Pups krijgen via de moedermelk afweerstoffen mee. Deze bieden een tijdelijke bescherming die snel daalt als ze ouder worden. Daarom wordt gestart met vaccineren als de pups bij hun moeder weggaan. Bij honden die nooit gevaccineerd werden, kan altijd gestart worden met inenten.
Na de eerste inspuiting wordt meestal na enkele weken een herhaling gegeven en daarna jaarlijks, maar dit is per ziekte verschillend. Uw dierenarts geeft hierover voldoende uitleg.

WAARTEGEN VACCINEREN?

- HONDENZIEKTE (ziekte van Carré): geeft acute en ernstige ziekteverschijnselen: hoge koorts, ontstoken ogen en snot, zenuwsymptomen, soms ook braken en diarree. Deze ziekte kan leiden tot blijvende invaliditeit en sterfte.
- KATTENZIEKTE (parvovirose): erg besmettelijk en vaak dodelijk bij jonge pups. Geeft koorts met braken en erge, vaak bloederige, diarree met grote kans op uitdroging.
- RATTENZIEKTE (leptospirose): hond besmet zich meestal via rattenurine en krijgt ernstige lever- en nierproblemen.
- BESMETTELIJKE HEPATITIS: erge leveraandoening gekenmerkt door zeer hoge koorts, braken, buikpijn en geelzucht.
- KENNELHOEST: ademhalingsziekte veroorzaakt door een menginfectie van virussen en bacteriën, geeft een typische droge, hinderlijke en hardnekkige hoest.
- HONDSDOLHEID (rabies): dodelijke ziekte met zenuwverschijnselen, ook gevaarlijk voor de mens. Vaccinatie is wettelijk verplicht voor reizen naar het buitenland. 

  Afspraak maken
     
     
     
  Privacy/ disclaimer
     

 

Comments