Sterilisatie

Sterilisatie is een routine- chirurgische ingrepen die ervoor zorgt dat je hond zich niet meer kan voortplanten. Er zijn echter tal van voordelen aan verbonden, die het leven van u en uw huisdier alleen maar aangenamer maken. Ook je hond kan last hebben van haar hormonen.

Schijndracht

Schijndracht is een normaal natuurlijk verschijnsel. Niet gedekte wolventeefjes helpen zo mee om de pups van dominantere wolvinnen groot te brengen. Bij honden treedt schijndracht op enkele weken tot maanden na de loopsheid. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals piepen, onrust, nestdrang, sloomheid, melkklierzwelling, …
De continue onevenwichtige hormoonspiegel in het bloed verhoogt de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking.

Melkkliertumoren

Tumoren van de melkklieren zijn de meest voorkomende tumoren bij teven.
Veelal gaat het om kwaadaardige gezwellen. Ze ontstaan o.a. door hormonen die het dier aanmaakt ter hoogte van de eierstokken. Ook de prikpil en anticonceptiepillen hebben hetzelfde nadelige effect.

Baarmoederontsteking

Een ontsteking van de baarmoeder ontstaat vaak bij oudere niet-gesteriliseerde teven.
Door een hormonaal onevenwicht na de loopsheid vult de baarmoeder zich met slijm dat nadien snel geïnfecteerd raakt. De baarmoeder zit dan vol etter en zwelt sterk op. De hond wordt hierdoor snel erg ziek. Alleen een snelle operatieve ingreep kan dan nog redding brengen.

 

Andere situaties waarop sterilisatie een gunstig effect heeft

• Loopsheid verdwijnt, dus geen bloedverlies meer in huis
• Ongewenste dracht
• Baarmoederkanker
• Suikerziekte en andere hormoonafhankelijke aandoeningen
• Minder dieren komen ongewild in het asiel terecht 

Enkele vaak gehoorde (mis)opvattingen over sterilisatie

• Na een sterilisatie wordt mijn hond dik en lui.

Een sterilisatie verandert niets aan de activiteit van uw hond. Een gesteriliseerde teef verbruikt wel 30% minder energie. Maar als u het dier voldoende beweging geeft en de voedingsgewoonten aanpast, zal het zijn normale gewicht behouden.

• Een teef moet minstens éénmaal werpen voor haar algemeen welzijn.

Fout! Het karakter van uw hond wordt niet bepaald door het al dan niet hebben van een nestje. Het wordt bepaald door de omgeving en de opvoeding. Baarmoederproblemen kunnen ook optreden na het werpen.

• Ik wil mijn hond niet laten steriliseren vanwege de risico’s van de ingreep.

Zoals bij elke ingreep zijn er risico’s verbonden aan de operatie en anesthesie. Maar deze zijn bij een sterilisatie klein. Het dier wordt tevens voor de operatie grondig onderzocht zodat de dierenarts de meest geschikte anesthesiemethode kan gebruiken voor uw dier. Na de ingreep ondervinden de meeste viervoeters weinig hinder en complicaties zijn zeldzaam.   

• De kostprijs schrikt mij af.

De prijs valt best wel mee als u rekening houdt met het effect op lange termijn.
Het jarenlange gebruik van anticonceptiva resulteert in een hogere rekening, waarbij de mogelijke nadelige gevolgen extra zwaar kunnen wegen op de gezondheid van uw hond en uw portemonnee.

 

 Besluit

Indien u niet van plan bent met uw hond te kweken, adviseren wij u om uw dier te laten steriliseren. De voordelen zijn groter dan de mogelijke nadelen.

Kleine rassen (tot 10kg) kunnen we sterilseren vanaf de leeftijd van 6 maanden, dus voor de eerste loopsheid. De grotere hondenrassen hebben meer voordelen bij een sterilisatie na de eerste loopsheid maar voor de leeftijd van 2,5 jaar.

Indien u meer informatie wil, aarzel niet uw dierenarts te raadplegen.

 

 

  Afspraak maken
     
     
     
  Privacy/ disclaimer
     

 

Comments