Vuurwerk

Meermaals in het jaar knalt het vuurwerk er lustig op los. Maar veel van onze dieren zijn niet zo opgezet met de prachtige licht - en daarmee samengaande - geluidseffecten.

De angst voor vuurwerk kan zich op verschillende manieren uiten zoals huilen, weglopen, onzindelijkheid of zelfs destructief gedrag.
Maar ook minder spectaculaire tekens als wegkruipen, bibberen of bang zijn om naar buiten te gaan, lijken misschien minder erg maar zijn voor het dier ook duidelijke tekens van erge angst.

De verschillende geluids- en lichtflitsprikkels die samengaan met vuurwerk, kunnen ervoor zorgen dat uw dier ook voor andere zaken (zoals onweer, een voorbijrijdende brommer ...) een angstreactie gaat ontwikkelen.

Daarom is voorkomen beter dan genezen. 

Ondersteunende maatregelen

U kan een vluchtruimte maken waar het dier zich veilig voelt. Hier kan het geluid gedempt zijn en moeten de ramen lichtdicht gemaakt worden. Laat het licht aan zodat flitsen van het vuurwerk minder fel zijn en laat rustige muziek spelen (natuurlijk geen TV-zender waar om middernacht vuurwerk wordt uitgezonden). Leg eventueel wat dekens waar het dier in kan graven of zich in kan verstoppen. Indien u niet thuis bent kan u hier enkele ongewassen T-shirts leggen voor een vertrouwde geur.
Zorg ervoor dat het dier in deze ruimte verblijft, zeker als u niet thuis blijft.


Ook kan men in deze ruimte een feromonen-verdamper (verschillend voor hond of kat) plaatsen.  Deze kan u enkele weken vooraf in een stopcontact steken zodat feromonen worden verspreid die het dier meer op zijn gemak stellen zonder het te versuffen.
Maak het dier vooraf vertrouwd met deze ruimte. Eventueel door er wat te spelen met hem of met wat lekkers te geven, zodat het dier er graag is.

 

Indien uw dier dit goed verteert, kan u vooraf een koolhydraat-rijke maaltijd (pasta) geven. Dit geeft een slaperig gevoel.Zorg ervoor dat uw dier goed geïdentificeerd is voor het geval het in paniek wegloopt. Let erop dat de gegevens van de chip nog juist zijn (GSM-nummer) of schrijf de naam van uw dier met uw telefoon- of GSM-nummer op de halsband van uw hond/kat (of halster van uw paard).

Als het vuurwerk begint mag je je niet anders gedragen of kwaad maken op uw dier als het angstig is. Ook troosten zal de angst alleen maar bevestigen. Beter negeer je je hond of kat als die angstig is en zorg voor afleiding met iets lekkers of een spelletje. Zelf het vuurwerk ook negeren.

Vooraf kan je je dier proberen gewoon te maken aan de geluiden van vuurwerk met geluidsopnames (zie bijvoorbeeld www.soundtherapy4pets.com of andere). Doe dit heel geleidelijk zonder te forceren terwijl je je dier afleidt met speelgoed of iets lekkers. 

Medicatie

In erge gevallen is het soms nodig medicatie te geven.
Best wordt deze medicatie vooraf eens getest zodat u de reactie van uw dier op deze medicatie kent.


Er is medicatie die versuffend werkt. Deze moet u in voldoende hoge dosis geven, anders blijft het dier nog bang, maar kan het niet meer reageren. Houd uw dier steeds binnen want door de medicatie zijn de reactie- en orientatievermogens verminderd. 

Anderzijds is er nu ook medicatie die angstremmend werkt. Deze feromonen bestaan in tabletten, spray en verdamper. Houd er wel rekening mee dat deze producten best reeds enkele dagen op voorhand worden opgestart.

Besluit

Als angst voor vuurwerk het enige probleem is bij uw dier, zijn een aantal maatregelen eventueel gecombineerd met medicatie, een goede oplossing. Is het probleem een deel van een groter aantal angsten, dan zal een grondigere aanpak nodig zijn.

  Afspraak maken
     
     
     
  Privacy/ disclaimer
     

 

Comments